Så surfar svenskar i coronakarantänen

Corona En surfökning med 32 procent och en rejäl ökning av videosamtal. När Telenor sammanställt statistiken över hur svenskarna surfar nu under pandemin.

Så surfar svenskar i coronakarantänen

Mobilstatistik 13 mars till 19 april

Så mycket ökar den nationella surfen och antal samtal:

Total mobilsurf: 32 procent
Uppladdad mobildata: 35 procent
Samtalslängd: 25 procent
Antal samtal: 19 procent

Siffrorna är tydliga, i de län som drabbats hårdast av coronaviruset – så ökar datan mest. Framförallt är det videosamtal samt uppladning av mobildata som sticker ut.
– Många har fått anamma nya digitala verktyg och beteenden i rekordfart, vilket återspeglas i resultaten. Mobilsurfen och särskilt mängden uppladdad data har skjutit i höjden i hela landet och legat på konsekvent högre nivåer sedan krisen startade för drygt en månad sedan. En stor bidragande orsak är troligen att många jobbar hemma i större utsträckning, studerar på distans och håller mer kontakt med nära och kära via videosamtal, som står för majoriteten av uppladdad data, säger Andres Suazo, nätexpert på Telenor.

Analysperioden är från 13 mars till 19 april och förutom att mängden data i mobilnäten ökat har även samtal och genomsnittlig samtalslängd ökat.
Stockholms län, Södermanland och Östergötland har den största ökningen av uppladdad mobildata i landet. Södermanland (48 procent), Stockholms län (46 procent), Östergötland (46 procent). Det är också de län som än så länge drabbats hårdast av covid-19. Uppladdad data ökar mest mellan klockan 8-16 på vardagar, och generellt står videosamtal för en överväldigande majoritet av mängden uppladdad data i Sverige.  Även samtalslängden i länen ökar ordentligt (31 procent) vilket är mer än det nationella snittet.
– Vi ska hjälpa Sverige att hålla kontakten med nära och kära och möjliggöra att företag och samhället i så stor utsträckning som möjligt ska kunna fortsätta fungera i vardagen. Telenors nät och tjänster är robusta och klarar väldigt mycket mer, även om vi ser betydligt högre siffror än normalt, framför allt i Stockholmsregionen med närliggande län. En anledning till den stora ökningen i de länen är troligen att man  uppmanades till hemmajobb tidigt och att många således har hunnit anamma den nya vardagen i stor utsträckning, säger Andres Suazo.

Senaste artiklarna

Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv om aktuell teknik.