Test – Tandberg 1700 MXP: Snäll mot användaren men tuff mot nätet

Miljövänliga mötes- och konferenstekniker är hetare än någonsin. Har man dessutom en videoskärm direkt på skrivbordet är mötet bara några knapptryckningar bort.
Vi har testat Tandbergs skrivbordstillämpning 1700 MXP tillsammans med en ny videokommunikationsserver.

Test – Tandberg 1700 MXP:
Snäll mot användaren men tuff mot nätet

[Artikeln publicerades ursprungligen i nummer 6/2007 av Telekom idag]

Det räcker med att öppna lådan för att förstå att det är en genomtänkt, genomarbetad produkt som ska upp för test. Utförandet är gediget och de små designdetaljerna är på plats, som de tre magnetfästa linsskydden i olika utföranden.

Även vid anslutningarna på baksidan av skärmen har Tandberg tänkt till. Det sitter en liten spegel i botten som gör det enkelt att hitta rätt kontakt, och när kablarna har anslutits är det bara att täcka för med en lucka som låser mot magneter. Kort sagt: Tandbergs 1700 MXP gör sig bra på vilket skrivbord som helst, inte minst i de finare sammanhangen.

Men den verkliga kraften i ett system för videomöten måste självklart ligga under skalet, i prestanda och användarvänlighet. Dags att slå på strömmen.

Skapar lokal länk

Vi börjar med att sätta upp två videokonferensapparater i samma lan, för test i en miljö där nätets prestanda inte bör skapa problem och ändpunkterna får tala direkt med varandra. Och mycket riktigt, här får 1700 MXP chans att visa sig från sina bästa sidor.

Det tar bara fem minuter innan layoutavdelningen och konfrensrummet har en direktlänk. Videosamtalet ringdes upp direkt mot ip-adressen. Vi laborerar fram och tillbaka med ljus och datahastigheter, för att hitta optimal kvalitet. Visst blir det en mer detaljrik och skarp bild med 1920 kbit/s, jämfört med 512 kbit/s, men ljussättningen på personen framför kameran verkar vara nog så viktig.

Ljudet är också bra och naturligt, även utan headset, vilket bidrar lika mycket som den högupplösta bilden till att göra videomötet på skrivbordet till en användbar och värdefull applikation.

Nästa steg blir att ansluta en pc (en Macbook i det här fallet) för att testa presentationsläget. Det fungerar lika intuitivt och enkelt som att sätta upp ett samtal. Kvaliteten är inget problem och med layout-knappen på fjärrkontrollen går det att växla mellan helbildsvisning och olika bildlayouter.

Lurar brandväggen

Nästa utmaning blir att ta den ena videoskärmen till en hemarbetsplats. Normalt skull det skapa väldiga utmaningar för den it-ansvarige på företaget. Tandberg använder h.323-protokollet för att sätta upp videokommunikationen, vilket kan innebära att upp emot 60 000 portar i brandväggen måste stå öppna. Nu räcker det istället med att fyra namngivna portar ska vara öppna för trafik inifrån och ut.

Resten hanteras av Tandbergs nya produkt Video Communication Server. (Listpris: 130 000 kronor exkl moms. Varje server hanterar upp till 2 500 registrerade enheter och 100 samtidiga samtal.) Den kontrollerar det interna videonätverket och skapar en brygga mellan h.323- och sip-enheter. Expressway kallas funktionen som tar trafiken genom brandväggen och den bygger som brukligt i liknande lösningar på att klienterna anropar servern som sedan håller i videoströmmen under hela samtalet. Desutom ingår Findme-applikationen som tillåter användaren att styra hur och var den vill bli nådd.

I testet används Tandbergs egen videokommunikationsserver som står i Oslo. Så videosamtalen mellan två punkter i Umeå styrs ut på internet och tar en omväg via Norge.

Krävande för nätet

Det enda vi behövde göra var att registrera de båda videoskärmarna mot gatekeepern i videoservern. Därefter kunde vi nyttja den interna nummerplanen och ringa varandra lika smidigt som lokalt på lan:et.

Men det är här allt ställs på sin spets. Videokommunikation ställer extremt höga krav nätverket, vilket i och för sig inte är någon nyhet. Bildkvaliteten kommer aldrig i närheten av den nivå som uppnåddes i lan-miljön. Bilduppdateringen hänger inte med när personen rör sig framför kameran och den blir allmänt pixligare. Vi laborerar även här med olika bandbredder, slår av kryptering och går förbi den enkla hemmaroutern.

Den riktiga hd-upplevelsen vill inte infinna sig. Detta trots att nätaslutningen från hemarbetsplatsen är klart godkänd: 13 Mbit/s uppströms och 21 Mbit/s nedströms, inga paketförsluster, jitter på 0,1 ms och svarstid på 17 ms.

Säljs med nättjänst

Räkna med att nätverket får bekänna färg när videoströmmen ska fram. Testa, men utgå ifrån att det behövs uppgraderingar, så blir du inte överraskad.

Tandbergs sverigechef Andrés Portillo talar sig varm för MXP 1700 som tjänst, i ett paket där även nättjänsten ingår. Kanske är det det bästa sättet att få ut det mesta av systemet?

Dessutom gör det allt så mycket enklare när något börjar krångla, och användarnas toleransnivå för krångel lär vara extremt låg för en sådan här tillämpning. Under testet råkade vi ut för att bilden från den ena parten svartnade, vilket antagligen orsakades av ett fel i enheten. Likaså började skärmen krångla med den inkommande bildskärmssignalen under testen.

Vi testade inte flerpartssamtal, men MXP 1700 stödjer konferens med fyra videosajter.

Fakta

Tandberg Centric 1700 MXP

• Allt i ett-lösning för videokonferens på skrivbordet. 20-tums bredbilds-lcd fungerar även som pc-skärm.

• HD-kamera (1280 x 720 bildpunkter) med manuell fokus.

• Inbyggd kapacitet för konferens med upp till fyra videosajter och tre ljuddeltagare, även via mobila videosamtal.

• Visning av presentation från pc parallellt med videobild. Många olika kombinationer för bildplacering.

• Dynamisk hantering/optimering av bandbredd. Drar upp till 2 Mbits i båda riktningarna. Cd-kvalitet på ljudet.

• Listpris: 60 000 kronor exkl. moms (köps oftast som hehetstjänst till fast månadskostnad).

––– ––– –––

+ Intuitivt och överskådligt gränssnitt gör den enkel att använda och administrera.

+ Kvalitet in i minsta detalj.

+ Helhetstänkande och flexibilitet med den nya videokommunikationsservern.

– Tuff test för nätet om man vill få ut maximalt av systemet.

– Bara manuell fokus i kameran.

– Dyrt.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.