Nordiska företag saknar kunskap om SD-WAN

Rapport En global undersökning gjord av Barracuda Networks visar att hälften av alla företag kommer införa en SD-WAN-lösning inom det närmaste året. Samtidigt anser över 70 procent av de nordiska företagen att de har bristande kunskap kring nätverkslösningen.

Nordiska företag saknar kunskap om SD-WAN

SD-WAN är på frammarsch – men nordiska företag saknar kunskap om nätverkslösningen. Det anser Barracuda Networks. IT-säkerhetsföretaget har gjort en undersökning med företag inom EMEA (Europa, Mellanöstern och Afrika), där 82 procent av de tillfrågade anser att SD-WAN har levt upp till förväntningarna.

”Software-Defined Networking – Wide Area Network” är en kostnadseffektiv nätverkslösning som ger ökad nätverkssäkerhet, anslutning och flexibilitet. Ungefär 50 procent hade också sänkt sina utgifter genom införandet av SD-WAN, framförallt inom Multiprotocol Label Switching, vilket är en teknik som transporterar IP-paket.

Stor brist på kunskap och utbildning i Norden 

Samtidigt visar studien ”Security, Connectivity, and Control: The Challenges and Opportunities of SD-WAN” att det finns en stor brist Norden på kunskap och utbildning. Den visar också att hela 72 procent av företagen inte tycker att de har tillräckligt med kunskap för att integrera nätverkslösningen.

– Den här studien bekräftar att många företag ser fördelarna och möjligheterna med SD-WAN, inte minst när det gäller att snabbt, säkert och kostnadseffektivt flytta sin IT-miljö till molnet. Studien visar samtidigt att utvecklingen måste matchas med bättre kunskap, särskilt här i Norden. Konkret måste det till utbildningsinsatser som bidrar till att företagen får utväxling på de möjligheter som en SD-WAN-lösning ger, säger Peter Gustafsson, ansvarig för Barracuda Networks i Norden i ett pressmeddelande.

Hotet kommer inifrån

40 procent av nordiska företaget bedömer att ”malicious insider threats” är det största hotet med SD-WAN. Det kan vara en anställd, entreprenör, partner eller annan betrodd person som har fått viss tillgång till dina system. De kan utveckla en andra inkomstkälla med hjälp av data eller nätverk och sabotera företaget eller stjäla IP-adressen.

– Rätt införd ska en SD-WAN-lösning kunna bidra till en hög säkerhet också vad gäller hotet inifrån. Det handlar även där om att öka kunskapen bland användarna, men också om att de flesta SD-WAN-lösningar behöver kompletteras med andra säkerhetslösningar för att möta hotbilden. I dag finns det en utbredd och felaktig uppfattning att en SD-WAN-lösning i sig omfattar all den säkerhet som krävs, säger Peter Gustafsson.

Studien ”Security, Connectivity, and Control: The Challenges and Opportunities of SD-WAN” är gjord med 900 IT- och nätverksansvariga vid globala företag. Den genomfördes av Vanson Bourne som är ett oberoende företag specialiserade på marknadsundersökningar.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.