Telia tvekar om fast nät i glesbygden

Många som berörs av den pågående fastnätsavvecklingen i glesbygden är missnöjda. Telia överväger nu att sätta upp nya fasta ledningar om de inte får bukt med problemen.

Avvecklingen av kopparnätet på glesbefolkade platser i både norra och södra Sverige är i full gång. Omkring 50 000 abonnenter berörs när kablar och stolpar kapas och ersätts med mobil teknik. Problemet är att många kunder upplevt bristande tillförlitlighet och samtalskvalitet. Det trots att Telia placerat ut utrustning som ska ha bättre mottagning än en vanlig mobiltelefon till vilken den fasta telefonen kopplas.

Öppnar för nya kablar

I ett brev från Telia till kommunikationsmyndigheten PTS som SVTs Nordnytt tagit del av framgår det att operatören nu är beredd att backa från beslutet att bara satsa på mobil ersättningsteknik. Lyckas de inte lösa problemen kan de ytterst tänka sig att bygga nya fasta ledningar där det behövs.

Nu medger Telia också att man varit för dålig på att informera kunderna om förändringarna.

– Vi har pratat mycket teknik istället för funktion. Själva poängen med den nya lösningen för hemtelefoner är att den ska fungera även i områden där det är svårt att få mobiltäckning. Gör den inte det måste vi stärka mobilnätet, säger informationschefen Björn Berg till tidningen Västerbottens-kuriren.

Trots brevet till PTS tycks mobilnätet ändå vara huvudalternativet även på de platser som drabbats av problem.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.