Experten: Det här innebär affären för Tele2

Affärer Under måndagsmorgonen blev det klart att Kinnevik säljer Tele2. Vi har pratat med telekomanalytikern Fredrik Jungermann om affären, Xavier Niel och framtiden för operatören.

Experten: Det här innebär affären för Tele2
Fredrik Jungermann, foto: Tefficient.

Det har hunnit gå ett par decennier sedan Jan Stenbeck grundade Tele2. Nu står det klart att bolaget går in i en ny era. Under måndagsmorgonen blev det officiellt att Kinnevik säljer Tele2 till NJJ Holding som ägs av franska Xavier Niel som grundat telekomjätten Iliad.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
  • Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
  • Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams-telefoni, SD-Wan och Chattbotar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

 – Det är inte överraskande att Kinnevik säljer, de signalerna har funnits ganska länge. Det är däremot väldigt överraskande att Iliad köper, säger telekomanalytikern Fredrik Jungermann som driver Tefficient.

 Iliad har varit en uppstickare på den franska telekommarknaden ända sedan starten. Under de senaste åren har bolaget expanderat till Italien, Irland och Polen.

 – Det är en väldigt aggressiv spelare som tagit extrema marknadsandelar snabbt både inom fast och mobilt i Frankrike och har fortsatt efter samma modell i andra länder.

 I både Frankrike och Italien har bolaget byggt upp en stor kundbas både på fast- och mobiltelefoni helt organiskt.

 – Det är ett bolag som inte är rädda för att investera och satsa. Det har haft som strategi att ta marknadsandelar med priset som vapen och driva stor försäljning genom låga priser.  Det blir spännande om Tele2 nu kommer välja samma väg.

Iliads har historiskt haft sin styrka i konsumentaffären. Inte minst när det gäller fast bredband.

 – I Frankrike köper du inte fast bredband som en produkt, utan du köper tv, telefoni och fast bredband tillsammans. Det konceptet uppfann Iliad och det har alla andra spelare tvingats ta efter. Det är stora volymer men det är väldigt låga prisnivåer jämfört med Sverige.

– De har en B2B-affär också men den är ganska liten. Fokus har legat på volymtillväxt genom konsumenter och hushåll.

 Fredrik Jungermann beskriver Xavier Niel som en atypisk fransk entreprenör och företagsledare.

 – Han har inte gått på något av de fina elituniversiteten och han umgås inte med politikerna som man typiskt gör i det franska näringslivet. Han är en doer, som började med att koda, byggde upp ett företagsimperium och nu är en av de rikaste personerna i Europa.

 Analytikern beskriver det som att Niel och hans Iliad har tillväxt i sitt dna.

 – De påminner om det gamla Tele2 med Stenbeck som verkligen prioriterade tillväxt. I ärlighetens namn har inte Tele2 agerat efter den tillväxtkulturen de senaste åren utan i stället prioriterat lönsamhet.

 Är affären bra för Tele2?

 – Det tror jag.  Alla i branschen har vetat att Kinnevik har velat sälja Tele2. Nu har bolaget tryggat sin framtid och fått en stenrik miljardär som ägare. Hade jag varit konkurrent till Tele2 hade jag varit lite orolig.

– Xavier Niel är inte en ägare som bara kommer in några år, ändrar på några nyckeltal och sedan säljer. Det är inte hans stil. Han är en extremt långsiktig ägare med en väldigt stor investeringsvilja.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.