Ericsson presenterar grön satsning: Visar upp hållbar 5g-anläggning

Nätverk Nyligen visade Ericsson upp en ny hållbar 5g-anläggning i Plano, Texas. Siten kan komma att drivas helt av solnergi som kompletteras med litiumjonbattier för energilagring.

Ericsson presenterar grön satsning: Visar upp hållbar 5g-anläggning

– Vi är glada över att tillkännage denna smarta och hållbara 5g-site, som fungerar som ett konkret bevis på Ericssons ledande position inom att bygga hållbara mobila nätverk, säger Kevin Zvokel, svp och nätverkschef på Ericsson i Nordamerika.

Enligt Ericsson har siten potential att drivas fullt ut av solenergi, kompletterat med integrerade litiumjonbatterier. Batterierna lagrar energi för backup och motståndskraft i upp till 24 timmar. Bolaget ser kraftinhämtning från förnybara energikällor som den mest effektfulla strategin för att minska koldioxidutsläppen från mobila nätverk.

– Mobiloperatörer behöver i allt högre grad minska energiförbrukningen och koldioxidutsläppen från sina basstationer utan att offra nätverkstäckning eller kvaliteten på användarupplevelsen, säger Ed Gubbins, huvudanalytiker på Global Data.

– Ericssons smarta platslösningar för hybridenergikällor är designade för att hjälpa operatörer att kontrollera kostnaderna och öka lönsamheten – särskilt på landsbygden eller i avlägsna områden eller privata nätverk, där trafikvolymerna är lägre och energiförbrukningen måste vara särskilt effektiv.

På siten i Texas visar Ericsson bland annat upp sin mjukvara för energihantering. Anläggningen använder energihanteringsfunktioner som bland annat belastningsförskjutning och efterfrågerespons. Teknikerna gör det möjligt för siten att använda batterier när elpriserna är höga och ladda batterierna när elpriserna är lägre, vilket optimerar energikostnaderna.

Förutom att hjälpa operatörerna minska sina koldioxidavtryck, får bolagen möjlighet att potentiellt sälja tillbaka överskottsenergi från sina förnybara energikällor till elbolag och därigenom potentiellt hitta en ny intäktskälla.

Ericsson planerar redan en fas två av satsningen. Då kommer fokus bland annat att vara på vätebaserade generatorer. Då kommer också ytterligare mjukvarufunktioner att adderas, bland annat en policybaserad batterisparare, som gör att operatörer kan stänga av vissa radiofrekvenser för att minska energiförbrukningen.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.