Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Ger video till riktigt små rum

Videomöte Huddle Rooms, de små mötesrummen, passar också bra för videomöten. Men det ställer större krav på tekniken. Vi har testat Jabras nya lösning som klarar av extra små rum.

Ger video till riktigt små rum
Jabra PanaCast

I våras köpte Jabra bolaget Altia för 125 miljoner dollar för att få deras videosystem Panacast. Altia hade då lanserat version 3 av sin video-bar för små mötesrum. Efter sommaren släpptes Jabra Panacast och ytligt sett är det enda som skiljer versionerna Jabra-loggan.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Telekom idag med sex nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
  • Mycket mer...
Redan prenumerant?

Förpackningen som den kommer i är lika stor som om man lägger 8 mobiltelefoner ovanpå varandra – alltså väldigt liten. Första intrycket när man packat upp den är att det är en väldigt liten och portabel produkt, med ett extremt futuristisk formspråk. Utöver videobaren är allt som följer med en usb-sladd.

Det är också egentligen allt du behöver. När vi testat den har vi använt en ställning för bordet som man kan köpa som tillbehör, men mer användbart är nog att man köper med ett väggfäste som med fördel monteras under skärmen i mötesrummet.

Det som är unikt med Jabra Panacast är att den har tre 13 mp-kameror som jobbar ihop. Det ger en möjlighet att visa upp allt från väggen och utåt, det vill säga 180 graders vinkel. Bilden är i 4k och med hjälp av artificiell intelligens som är inbyggd så klarar den av de flesta ljusförhållanden med fortsatt skarp bild.

Anledningen till att den ska klara av 180 graders vinkel är så klart för att Jabra vill ha en produkt som klarar av de riktigt små rummen, de så kallade huddle-roamen, som blir allt vanligare på arbetsplatserna. Det finns åtminstone två tydliga konkurrenter, varav vi tidigare har testat Poly Studio som vi då jämförde med Logitech Meetup. De klarar 120 graders vinkel och eftersom Panacast både automatiskt och manuellt kan ändra vinkel så kan vi tydligt se att den större vinkeln ger möjlighet för betydligt fler att synas i bilden utan att krypa ihop nära varandra.

Panacasten har två inbyggda mikrofoner, men de flesta återförsäljare som vi har sett anger att den bör kopplas ihop med någon av Jabras ljudpuckar. Ljudmässigt tycker vi att den lösningen är bättre, men kostar det så smakar det.

För priset för enbart Panacasten är 9000 kr plus moms. Då behöver du också köpa ett väggfäste och kanske också en ljudpuck om du inte redan har det. Och då landar kostnaden kring 11500 plus moms. Det är aningen dyrare än konkurrenterna. Får man mer: Ja, vidvinkeln gör ju att fler blir synliga i ett mindre rum. Men konkurrenten kan täcka de allra flesta rumsstorlekar också.

Då hamnar man till slut i en fråga om tycke och smak mellan två vassa produkter. Vår känsla är att man kanske får lite mer för pengarna med Polys lösning, men att Jabra har mer spännande teknik i sin.

Till exempel kan man med hjälp av api:er koppla ihop video-utrustningen med rumsbokningen eftersom Panacast räknar hur många personer som är med på mötet. Och man kan också få hjälp att visa upp en whiteboard, som man skriver på analogt under mötet, på ett separat fönster på datorn. Panacasten kompenserar också för vinkeln och rätar ut bilden åt dig.

Fakta

Jabra Panacast

Tillverkare: Jabra.

Pris: Cirka 9000 kr exkl moms.

Anslutningar: Usb 3.0 från C till A.

OS den klarar av: Windows 7 eller högre, MacOS 10.9 eller högre, Linux och ChromeOS.

Kamera: 3 st 13 mp-kameror med 4k-upplösning, 180-graders vidvinkel, automatisk zooming för att visa alla i rummet. Bilderna från de tre kamerorna sammanfogas i den inbyggda processorn till en bild.

Mikrofoner: 2 mikrofoner placerade i varsin ände av enheten.

Mått: 102 x 67 x 20 mm.

Vikt: 100 g.

Övrigt: Bör kompletteras med en ljudpuck. Certifierad för Microsoft teams. Kompatibel med bland annat Skype, Zoom, Cisco Webex, Slack och Google Hangouts.

Betyg

Prestanda 8

Kvalitetskänsla 8

Användarvänlighet 9

Innovation 8

Prisvärde 6

Snitt: 7,8

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation och telekombranschen.
Just nu begränsat erbjudande!

Gratis nyhetsbrev!

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Telekomidag sparar mina uppgifter