Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Här är Esko Airas nya jobb efter Cellip

Karriär I början av sommaren meddelade Cellip-vd:n Esko Airas att han går vidare i karriären. Telekom idag har pratat med honom om minnen, nya jobbet och Teams eftersom han fortsätter i Microsoft-världen.

Här är Esko Airas nya jobb efter Cellip

Varför lämnar du Cellip efter tretton år?

– Dels tiden i sig var en faktor att efter 13 år, kunna göra ytterligare en kul och spännande tillväxtresa med ett mindre/ start-up bolag. Dels att vi sålt Cellip till ett börsbolag, Infracom Gruop, där huvudstrategin är att förvärva lönsamma bolag och få synergier mellan dem. Det kändes som en bra tid att lämna över stafettpinnen, säger Esko Airas.

Vad ska du göra istället?

– Jag har precis blivit vd för Lics Technologies, en start-up inom Microsoft Parter Communityn, där jag även gjort en investering. Det som lockade mig med Lics, är vårt fokus på mobila arbetare, de som inte har någon egen dator och oftast idag inte får ta del av digitaliseringen som pågår. Det hänger ihop med min övertygelse om att alla människor vill och kan prestera bra om rätt förutsättningar ges. Det händer med vår tjänst och då blir den kollektiva prestationen bättre, säger han och fortsätter:

– Det vi gör är att erbjuda mobila medarbetare och deras chefer en enklare arbetsdag genom att förse dem med den information, samarbetsverktyg, digitala verktyg, och KPI:er de behöver för att utföra sina uppgifter i en given process på ett enklare sätt. Detta leder till ökad säkerhet, kontroll, regelefterlevnad och kvalitet i processerna vilket i sig ökar förädlingsvärdet i verksamheten. Vi hanterar också pre-onboarding, onboarding och kompetensinventering av anställda i lösningen.

Vilken trend blir viktigast att ha koll på närmaste året i Microsoft-världen?

– Jag skulle säga tre trender, beroende på vad du som kund eller partner har uppmärksamhet på.

  • Teams kommer inte att gå att undvika, så det är klart att både leverantörer och kunder behöver ha koll på hur de bäst kan nyttja Teams.
  • Azure AI och kognitiva tjänster är på väg framåt, det gäller att hitta bra användningsområden för det. Vi använder till exempel översättningstjänsten, för att påskynda informationsspridningen och att möjliggöra för medarbetare att konsumera det på sitt eget språk för att undvika missförstånd. Det kanske hade varit till hjälp nu under Covid-19 tiden.
  • Firstline workers, hur får vi ut digitaliseringen till alla medarbetare, både med digitala verktyg och samtidigt få ett ökat engagemang hos medarbetarna. Det är ett område som Microsoft kommer att satsa mycket på och är relativt eftersatt i många organisationer.

Vilket är ditt bästa minne från Cellip?

– Oj det är en svår fråga eftersom resan varit relativt lång. Det är tre saker som är svårt att välja mellan då det är olika områden.

  • En sak är givetvis människorna, där många personer varit otroligt betydelsefulla för att det har varit roligt och att vi nått framgång.
  • När Cellip blev årets Voice Partner till Microsoft två år på raken var magiskt kul, speciellt när vi stod upp mot jättar i branschen som Telia, Telenor och Atea, att då som en mindre spelar kunna vara rebellisk och snabbfotad.
  • Försäljningen av Cellip var ett kvitto på att det jobb vi tillsammans gjort under år skapat stora värden och att någon då var beredd att betala för det.

Kontoret

Samarbete

Whitepaper

Kontaktcenter

Karriär

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation.
Just nu begränsat erbjudande!

Gratis nyhetsbrev!

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Telekomidag sparar mina uppgifter