Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Så får du bäst mobiltäckning

Kommunikationsmyndigheten PTS har delat med sig av 11 handfasta råd för hur man skaffar sig bäst täckning till mobilen.

Så får du bäst mobiltäckning

Generellt sett ligger Sverige bra till när det gäller mobiltäckning men det betyder inte att näten fungerar bra överallt. Och för den som befinner sig där täckningen inte räcker till är det en klen tröst att det ser värre ut på andra ställen i världen konstaterar PTS. Men det finns en del man själv kan göra för att förbättra sin situation menar myndigheten som tagit fram en tipslista med 11 råd till den täckningstörstande. Det tackar vi för.

1. Kolla mobiltäckningen på internet

Alla telebolag har täckningskartor på internet. Zooma in och titta på platser där du brukar röra dig innan du väljer leverantör. Täckningskartorna är ofta baserade på mottagningsförhållandena utomhus.

2. Be att få testa

Täckningskartor bygger på teoretiska modeller. Det bästa är därför om du kan prova både med den mobil och med det telebolag du har tänkt använda. Vissa telebolag erbjuder ”täckningsgaranti” eller ”prova på”-abonnemang. Om den operatör du är intresserad av inte gör det, fråga ändå om du kan få prova abonnemanget i någon vecka.

3. Fråga andra

Vilket telebolag fungerar bäst för andra? Fråga vänner, familj och grannar om hur det fungerar att använda mobilen där du kommer att röra dig.

4. Utgå inte från att du får samma täckning om du byter

Om du funderar på att byta mobil eller telebolag, ta inte för givet att du automatiskt får samma täckning. Den kan bli bättre, men också sämre.

5. Välj lämplig mobil.

Olika mobiler har olika bra radioegenskaper och de flesta nya smarta mobilerna är tyvärr inte så smarta när det kommer till täckning. Fråga därför gärna om mobilens mottagning när du ska köpa ny telefon, och testa även mottagningen med dina vänners telefoner. Det kan vara stor skillnad mellan olika modeller.

6. Använd handsfree

Använd handsfree så att du kan hålla ut mobilen en bit från kroppen vilket ger bättre täckning. Täckningen kan även försämras om du omsluter telefonen med handen eller förvarar den i fickan eller i en väska när du pratar.

7. Ta en nypa frisk luft

Det är stor skillnad på mottagningen inom- och utomhus, eftersom tjocka väggar och liknande dämpar signalen.

8. Skaffa en extra antenn

Om du använder mobilen på en fast plats, till exempel i sommarstugan, kan du välja en lösning med uttag för extern antenn. Då kan du ansluta en riktantenn som du sätter på taket (ser ut som en liten tv-antenn). Tyvärr blir det svårare och svårare att hitta mobiler med uttag för extern antenn i handeln.

9. Skaffa en hållare till bilen

I bilen blir täckningen bättre om du använder en mobilhållare monterad nära framrutan och använder handsfree. Även i bilen kan du använda extern antenn för ännu bättre mottagning.

10. Gå en promenad

Har du möjlighet att förflytta dig kan du i regel hitta områden med bättre täckning i närheten. Välj höga platser och öppna områden.

11. Ge feedback

Flera telebolag har goda möjligheter att rapportera in dålig täckning via appar i smarta telefoner, internet eller kundtjänst. Om många rapporterar in dålig täckning ökar möjligheten att telebolaget bygger ut sitt nät i det området.

Kontoret

Samarbete

Whitepaper

Kontaktcenter

Karriär

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation.
Just nu begränsat erbjudande!

Gratis nyhetsbrev!

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Telekomidag sparar mina uppgifter