SD-WAN kan spara pengar – men inte för alla

SD-WAN Det finns många fördelar med SD-WAN, men alla tjänar inte på det nya sättet att bygga nätverk. Det anser Glenn Sernbrandt, vd på IP Solutions.

SD-WAN kan spara pengar – men inte för alla

Nätverk växer och blir mer komplexa, med fler enheter som behöver åtkomst till varandra och världen utanför. SD-WAN, eller mjukvarudefinierade icke-lokala nätverk, är ingen ny teknik i sig, utan ett nytt sätt att bygga WAN som kan förenkla och underlätta driften. Det menar Glenn Sernbrandt, vd på IP Solutions.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
  • Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
  • Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams-telefoni, SD-Wan och Chattbotar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

– Det viktigaste [att veta om SD-WAN] är att man vill centralisera konfiguration och hantering av nätet, så att man har provisionering och config centralt och stoppar mindre intelligens i end-utrustning, samt att man vill kunna nyttja access-routrarna, att man vill att de ska kunna skicka trafiken på olika vägar, säger Glenn Sernbrandt till Telekom idag.

– Man säger att det är policy based. Det baseras på policys på användarnivå, site-nivå eller applikationsnivå och så styr man trafiken utifrån det, mer än att göra det på gammalt sätt med routing, säger Glenn Sernbrandt.

Drar ned på kostnader

När IP Solutions diskuterar SD-WAN med kunder är det ofta kostnader som lockar. Enligt Glenn Sernbrandt finns det flera sätt att dra ned kostnader – några något överdrivna, några reella. Att det går att spara pengar på att köpa billiga routrar utan märke, så kallade white boxes, anser Glenn Sernbrandt vara en sanning med modifikation.

– Det finns ingen standard för SD-WAN idag, det är bara ett sätt att använda olika teknologier. Nackdelen blir då att du blir styrd att använda samma leverantör, helst, i centraliserade provisioneringsdelen, i controller och end-utrustning. Med Cisco skulle man till exempel behöva använda Cisco rakt igenom, med Cisco-routrar och Cisco-controller. Likadant med Juniper och andra leverantörer, säger han.

– Det här med att köpa no-nameroutrar, white boxes, det fungerar, men du får bygga det själv och måste då ha ganska mycket kunskap. Jag vet ingen som gör det, mer än operatörer och teknikföretag som har koll på läget. Vi på IP Solutions gör sånt, men vi är ju ett konsultbolag som kan det här, det är inte för gemene man idag.

Något som enligt Glenn Sernbrandt däremot drar ned på kostnader är att internet används istället för att bygga separata MPLS-nätverk. Det behövs alltså färre fysiska noder som dirigerar trafiken.

– Låt säga att du är ett större företag och du förr i tiden hade valt att på en site ha både internet och MPLS. Ska du bygga ett SD-WAN väljer du förmodligen en linje och trycker trafiken över internet. Du kapar lite kostnader där. Det kan du ju göra utan SD-WAN, men det är en naturlig del av SD-WAN att effektivisera sitt trafikflöde i WAN, säger Glenn Sernbrandt.

Inte billigare för alla

Alla företag sparar dock inte pengar på att skaffa SD-WAN. Det blir ofta en kostnad initialt då många behöver byta ut gamla access-routrar för att klara SD-WAN.

– Det som talar emot SD-WAN är att du behöver ganska mycket ny utrustning. Du behöver troligtvis ny hårdvara på siterna och du måste ju också ha en controller, den centrala noden som orkestrerar, konfigurerar och provisionerar ditt nät och det är ju inte heller gratis, säger Glenn Sernbrandt.

Många fördelar på köpet

Glenn Sernbrandt återkommer till fördelar som inte är specifika för just SD-WAN, men som är en naturlig del av det sättet att bygga nätverk på. Det är exempelvis lättare att dirigera trafiken.

– Du skjuter trafiken till olika ställen direkt när du gör det policy based. Vissa applikationer går till cloud, vissa till internet, vissa till headquarter, det policybaserade vägvalet är mycket lättare med en SD-WAN-controller. Du får enklare konfigurering generellt sätt och mer automatisering med API istället för CLI, säger han.

De flesta controller-lösningarna gör det också lättare med så kallad de-provisionering, det vill säga att gammal konfiguration tas bort när ny konfiguration ska implementeras. Det kan vara gamla operativsystem eller gammal kod. Det ska också ske manuellt men glöms ofta bort, menar Glenn Sernbrandt.

– Det är mycket sådana delar som vi ser som problem hos våra kunder, man lägger till massa config hela tiden och så växer de i oändlighet, det blir så när man gör det manuellt.

– Pratar vi brandväggar blir det extremt viktigt att du inte har någon gammal access-lista som ligger kvar och spökar som du glömt ta bort. Med de här controllerna som man har i SD-WAN blir det naturligt att du tar bort allt och skjuter ut en helt ny config, säger Glenn Sernbrandt.

Möjligt att köpa som tjänst

Om det känns läskigt att gå hela vägen och bygga sin egen lösning går det också att köpa SD-WAN som tjänst från leverantör – en del gör det förmodligen redan idag utan att veta om det.

– Köps det som tjänst vet man antagligen inte om det. Du skriver kanske inte SD-WAN i kravspecen utan det är leverantören som kommer med SD-WAN, du behöver inte veta om det egentligen, säger Glenn Sernbrandt.

Viktigt att tänka på helheten

Hur ska man då tänka kring att gå över till SD-WAN framöver? Enligt Glenn Sernbrandt finns det ingen egentlig anledning att byta om allt fungerar som det ska just nu. De flesta kommer dock förmodligen att använda sig av det så småningom. Av den anledningen kan det vara en idé att ha SD-WAN i åtanke oavsett vilken förändring som ska göras, menar han.

– Det troliga strategiska valet är att man vill centralisera provisionering och konfigurering, det är en huvudingrediens i SD-WAN. En annan fördel nu är att IoT börjar hända på riktigt, och de här controllerna man använder i SD-WAN kan också hantera IoT-enheter. Man kanske stoppar in kameror, värmesensorer och allt sånt här, och då är det viktigt att välja rätt controller om man vet att man ska ditåt och vill framtidssäkra sig. Det har ju faktiskt ingenting med SD-WAN att göra, det ska jag vara tydlig med, men den controller som hanterar SD-WAN kan också hantera andra enheter i ditt nät. Man behöver se mer av helheten än bara titta på SD-WAN, säger Glenn Sernbrandt.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.