Svenska telekomföretag är nytänkare

It- och telekom i Sverige satsar ofta stora belopp på utveckling inom nya affärsområden, säger en ny rapport. Men det finns samtidigt orosmoln i form av brist på jämställdhet och oskyddade innovationer.

Enligt Awapatents första upplaga av sin innovationsbarometer märks det att svenska it-företag satsar stora resurser på att utveckla nya affärsområden. Näst efter energi och miljö är it- och telekom de två områden där Sverige kan bli internationellt framstående, enligt barometern. En fjärdedel av alla svenska it- och telekomföretag satsar mer än en fjärdedel av sin budget på forskning och utveckling på nya affärsområden. Internationellt ligger genomsnittet på ett av sju företag.

Men allt är inte positivt. Bland annat saknar drygt en tredjedel av företagen kvinnliga utvecklare, och många svenska företag har heller inte inte skyddat sina innovationer juridiskt.

– Här ser vi en klar risk att det är andra som får skörda frukterna av kunskapsnationen Sveriges investeringar i forskning och utveckling, säger Magnus Hallin, vd för Awapatent.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.