Test: Starface Pro Knepig kompromiss

Öppen källkods-växeln Asterisk är populär som bas även för kommersiella paketeringar. Ett alternativ för den som söker större användarvänlighet och bättre support. Vi har testkört Starface Pro.

Test: Starface Pro
Knepig kompromiss

Starface från tyska Vertigo finns i en rad olika varianter med eller utan hårdvara. Den modell vi valt att titta närmare på är helt ny och har tilläggsnamnet Pro och lämpar sig för installationer med maximalt 40 användare. Hårdvaran består av en Atombestyckad fläktlös burk lagom stor att placera på skrivbordet. Tack vare ssd-disk i stället för hårddisk är enheten knäpptyst. Även energiförbrukningen håller sig på ett minimum. Som standard levereras Starface Pro med ett kort för upp till åtta isdn-kanaler, även om många troligen kommer att ansluta till operatören via sip-trunk då det snart blir totalt säljstopp för nya isdn-duo-anslutningar.

Guidad installation

Plugga in ström och nätverk, sedan är det bara att surfa i på växelns webbaserade admingränssnitt. Efter att ha valt språk möts man av en pedagogisk installationsguide i tre steg: Hitta telefoner, ställa in linjer och nummer och slutligen lägga upp användare.

Växeln hittar själv anslutna telefoner från ett flertal tillverkare, i vårt fall Doro. Funktionen fungerar utmärkt och sparar mycket arbete.

Att ställa in sip-trunkar och eventuella isdn-linjer är något man trots guiden troligen kommer att behöva hjälp med. Speciellt om operatören inte finns med i den fördefinierade listan. Här gäller det också att ha full koll på sin brandvägg för att få inkommande sip-samtal att fungera.

Gott om funktioner

Starface innehåller funktioner för bland annat köhantering, röstbrevlådor, telefonkonferenser och ivr. Med från start finns också en integrerad chattserver som använder det öppna protokollet Jabber, kompatibelt med bland annat Apples Ichat.

Genom att installera ytterligare moduler, många av dem kostnadsfria, kan man få utökad funktionalitet. Men det är också här det börjar bli riktigt besvärligt, inget för en nybörjare utan programmeringsvana.

För det företag som inte bara använder Windowsdatorer är Starface en bra kamrat. Alla funktioner, även för användaren, kan skötas via webbläsaren. Inga extra program måste installeras även om det finns en klientprogramvara för Windows.

Svengelska

Både användar- och administratörsgränssnitt, som är snygga och överskådliga, finns på svenska. När det gäller det senare rekommenderas engelska eftersom översättningen haltar betänkligt och hjälpfunktionen är inte har översatts alls vilket skapar begreppsförvirring.

Användarna kan enkelt ändra inställningar för vidarekoppling och röstbrevlåda, kolla missade samtal eller skapa en telefonkonferens. Det går också att starta ett samtal direkt från webbläsaren.

Slutsatser

Starface Pro är på många sätt en motsägelse. Den vill vara både enkel och avancerad samtidigt. Även om det finns guider och hjälpfunktioner undviker man bäst huvudvärk genom att ta hjälp med installationen. Den som på egen hand klarar integrationen med crm-system eller att lägga till nya moduler kanske lika gärna kan välja någon gratisdistribution av Asterisk.

Grundpaketet med hårdvara och en användarlicens för 900 euro får ses som hittat, men varje extra fem användare kostar ytterligare 500 euro så prislappen blir snabbt betydligt högre.

Fakta

Starface Pro

Kapacitet

Rekommenderat antal användare: 40

Samtidiga samtal: 12

Samtidiga konferenser: 5

Anslutningar

isdn: 4 duo (8 kanaler)

p>sip: obegränsat

Prestanda

cpu: Intel Atom

ram: 1GB

lagring: 8GB ssd

Pris

900 euro exklusive moms

100 euro per användarlicens

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.