”Det är viktigare att fråga ’hur mår du?’ än ’hur går det?’”

Corona Här berättar Microsoft Sveriges vice vd, marknads- och operativ chef om sina insikter kring strategin för att jobba effektivt hemma.

”Det är viktigare att fråga ’hur mår du?’ än ’hur går det?’”

Att jobba hemifrån skapar nya möjligheter genom till exempel minskat resande och mer flexibilitet mellan arbete och fritid. Det sagt krävs ett aktivt självledarskap.

– Det är lätt att boka upp hela dagarna med möten, men är det just de aktiviteterna som är de viktigaste för att jag skall åstadkomma de resultat jag önskar? Fundera över vad du behöver få gjort idag och den här veckan. Hur behöver du planera din jobba-hemma-dag för att få det gjort, säger Therése Treutiger.

Hur skiljer sig det praktiska upplägget?

– När jag är på kontoret får jag naturlig vardagsmotion när jag går mellan möten. När jag jobbar hemma måste jag hitta nya sätt att få in motion i vardagen. Jag tar en morgonpromenad för att mentalt ställa om att ”gå till jobbet”. Jag tar också en del mikro-pauser där jag gör lite stretchövningar för att hålla ergonomin i schack.

Var sitter du hemma?

– Jag försöker att flytta runt mellan olika rum för att få inspiration och hitta olika arbetsställningar. Jag har många online-möten och tänker alltid på att ha den bästa möjliga miljön för att jag skall höras bra, synas i video-möten och kunna lyssna aktivt.

Har du märkt någon skillnad i hur medarbetare kommunicerar?

– Online-möten tenderar att bli kortare och mer fokuserade. Som chef tycker jag det är viktigt att leda med exempel och se till att man får in det sociala även i online-möten. Det är viktigare att fråga ”hur mår du?” än ”hur går det?”. Och självklart skall man ha video på så ofta som möjligt eftersom kroppsspråket är otroligt viktigt i kommunikation.

Vad är det du har saknat?

– Jag saknar förstås att träffa alla kunder, partners och kollegor i verkliga livet. Ett kontor fungerar som ett socialt nav där man träffar människor som man kanske inte hade träffat annars, i en schemalagd online-värld.

Vilka förändringar tror du att den här perioden kan medföra på svenskarnas syn kring hur man vill jobba efter att pandemin är över?

– Situationen vi har nu är väldigt speciell och lärorik. Vi har sett en massa fördelar, men också begränsningar. När vi når ett nytt normalläge kommer inte allt vara som förut. Jag tror att hybrida arbetssätt, där kontoret är ett nav för möte och innovation, är här för att stanna. Den nya möjligheten att själv välja om man vill arbeta hemifrån eller från kontoret hjälper många att skapa en bättre balans mellan arbetsliv och privatliv. Tekniken ger och fortsätter skapa nya möjligheter för det nya arbetslivet i Sverige, säger Therése Treutiger.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.