Tre trender för hybridkontoret under 2022

samarbete Flexibilitet, rätt teknik och jämlikhet. Kommunikationsföretaget Poly har trendspanat inför det kommande årets arbete i hybridkontoret.

Tre trender för hybridkontoret under 2022

Om det är någon som borde ha koll på vilka trender som råder i hybridkontoret, där distansarbete varvas med närvaro på kontoret, så borde det vara tillverkarna av den hård- och mjukvara som vi använder. Och en av dessa är Poly.

I en ny trendspaning har Polys europeiska chef Paul Clark sammanställt tre trender som man tror kommer att sätta tonen för samarbete under 2022. Liksom många andra anser Poly att hybridkontoret har kommit för att stanna, även om coronapandemin så småningom släpper sitt grepp om samhället och våra arbetsplatser.

Flexibla arbetstider är framtiden

Den första trenden är att inrutade arbetstider hör till det förgångna. Flexibla arbetstider har gett mersmak och enligt en undersökning från Poly anser två av tre svenskar att konceptet med fasta arbetstider är helt ute ur bilden. I dag vill vi själva ha inflytande över när och var vi ska arbeta.

– Människor vill ha ett balanserat arbetsliv med flexibiliteten att kunna gå till tandläkare, vara med på en skolpjäs eller flytta runt arbetstimmar för att kunna träffa gamla vänner när de är i stan. I stället för att vara en tillgång som ska förvaltas har medarbetare i dag blivit mer som en kund. De vet vad de vill, varför, när och hur, och de kommer att berätta det för dig. Lyssnar vi inte på deras behov kommer de att vända sig till någon annan, säger Paul Clark.

Den andra trenden styr hur vi utformar den fysiska arbetsplatsen. Poly tror att den tiden är förbi när vi hade personliga platser på kontoret. I stället kan vi förvänta oss “ekosystem bestående av utrymmen och rum som matchar olika människors arbetsvanor och behov”. Vi kan förvänta oss stora förändringar när det gäller arkitektur, utformning av rum och investeringar i olika slags tekniska prylar.

– Organisationer som inte erbjuder en flexibel arbetsplats under 2022 kommer få det tufft att bygga en samarbetskultur. Under pandemin påverkade krympande nätverk innovationen och kreativiteten. Informella pratstunder eller oschemalagda möten förekom inte längre, trots att interaktioner som dessa spelar en viktig roll för kunskapsdelning och problemlösning. Samarbetet krävs för att få en blomstrande arbetsplats, och kopplingen mellan medarbetarnas välmående och affärsresultaten är väl dokumenterade, säger Paul Clark.

Alla ska ges samma möjligheter att samarbeta

Den tredje och sista trenden handlar om jämlikhet och hur det är nödvändigt att alla ges samma möjligheter att samarbeta, oavsett var man befinner sig. Polys undersökning visar att mer än hälften av de som arbetar på distans ser en risk i att man behandlas annorlunda jämfört med de som är på plats på det fysiska kontoret.

– Den huvudsakliga utmaningen med en flexibel och hybrid arbetsform är att skapa jämlikhet för alla. Bild- och ljudkvalitet är avgörande för ett bättre samarbete mellan kollegor. Oavsett varifrån människor väljer eller tvingas arbeta, sin bil, ett mötesrum eller hemma, kommer de att förvänta sig enheter och teknik som garanterar en jämlik delaktighet. Tillgången till tillförlitlig kommunikation är nyckeln för att säkerställa att människor får samma information samtidigt och för att undvika oavsiktlig partiskhet, säger Paul Clark.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.