Rejäl – men inte klumpig

Test Med sin Tough-serie har Panasonic etablerat sig på marknaden för ruggade plattor och datorer. Men man tillhandahåller även trådlösa och stryktåliga streckkodsläsare – med inbyggd androidtelefon.

Rejäl – men inte klumpig

Toughpad FZ-N1 är en av dessa. Det är en tablet i smartphoneformat med en 4,7‑tums hd‑skärm i 1 280 x 720-upplösning som kommer med android Lollipop installerat. Den kan även användas med handskar och i regn, tack vare IP-67-klassificering.

FZ-N1 känns utan tvekan rejäl, utan att för den skull bli för klumpig. Dubbelt så tjock som en Iphone 6 ungefär, plus en utbuktning på övre baksida där streckkodsläsaren sitter. Den läser koder mycket snabb och klarar både 1D- och 2D-koder. Man kan även se det man skannar på skärmen, vilket underlättar arbetet.

Placeringen av streckkodsläsaren är det som utmärker FZ-N1. Standard är att skannerns sitter på övre kortsida, men här är den alltså placerad på telefonens övre undersida. Panasonic motiverar detta med att man undviker förslitningsskador hos de personer som använder den, eftersom man slipper lyfta armen i en konstig vinkel när man ska skanna uppifrån. Man har till och med anlitat ergonomer för att understryka vikten av detta.

Det återstår att se om marknaden är redo att byta grepp, för det känns inte helt naturligt till en början och FZ-N1 ligger lite osäkert i handen.

Det gör i och för sig inte så mycket om man tappar sin Toughpad, för den här apparaten är ordentligt stryktålig. Den är MIL810G-certifierad (en serie tuffa tester utfärdade av den amerikanska armen) och ska klara 1 000 fall från en meter samt har en fallsäkerhet på 1,8 meter.

FZ-N1 klarar även den strängaste av Norrlandsvintrar, ner till minus 28 grader.

Det är också främst tåligheten Panasonic marknadsför hos FZ-N1. Företaget har producerat filmer där FZ-N1 slängs ut från bilfönster, åker rutschkana och skickas ut på någon sorts hinderbana med olika typer av påfrestningar. Den klarar naturligtvis allt den utsätts för. Därför är det inte så konstigt att den säljs med hela fem års garanti i Norden.

I övrigt då? Tja, FZ-N1 är en hyfsad androidtelefon. Åttamegapixelskameran på baksidan är inte den bästa på marknaden men ger ändå överraskande bra bilder, även selfiekameran på fem megapixel är helt okej.

Att använda FZ-N1 som telefon kanske ger kanske inte en high end-känsla, men den klarar tyngre sajter helt okej och enklare spel rullar på utan problem. En cool feature är dock att FZ-N1 stödjer så kallad ”warm swap” av batteriet; tar batteriet slut så har du visst många sekunder på dig att byta till ett annat – utan att telefonen stängs av.

Riktpriset på runt 17 000 kronor är i saftigaste laget. Å andra sidan är detta en två i ett-lösning som förmodligen har en längre livslängd än vanliga telefoner och streckkodsläsare. Och nog borde det väl vara önskvärt för vissa företag att investera i en apparat i stället för två?

Fakta

Fakta

Modellbeteckning: Toughpad FZ-N1 Operativsystem: Android 5.1 Bildskärm: 4,7 tum, 1280 x 720 pixlar Processor: Qualcomm Quadcore, 2,3 GHz Minne: 2 GB Lagring: 16 GB, + micro-sd upp till 128 GB Kamera: 8 MP bak, 5 MP fram Data: Wifi 802.11 a/b/g/n/ac; 4G lte, hspa+, umts, edge, gprs, cdmn, evdo rev a Anslutningar: 3,5 mm ljud, usb 2.0, bluetooth 4.1, gps, nfc Max taltid: 24 tim (standard), 48 tim (uppgraderat) Max standbytid: 700 tim (standard), 1 400 tim (uppgraderat) Batterikapacitet: 3 200 mAh (standard) 6 400 (uppgraderat) Fukttålighet: Ip67, 5 m i 60 minuter Fallsäkerhet: 1,8 m, 1 000 fall från 1 m. Mått: 74 mm x 156 mm x 16.3 mm Vikt: 277 g Övrigt: Dual sim BETYG: 8 av 10.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.