Absolut toppklass i nya Iphone 13 Pro

Test Iphone 13 Pro är en riktigt vass 5g-telefon. Trots ett högt pris är vi mycket imponerade – det här är en telefon i absolut toppklass.

Absolut toppklass i nya Iphone 13 Pro

Äntligen har Telekom idag fått en telefon i testlabbet igen efter en tid med mycket headsets och video. Apples nya Iphone 13 Pro är en trevlig bekantskap, märker vi snabbt, när vi börjat sätta den på prov.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

 • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
 • Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
 • Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams-telefoni, SD-Wan och Chattbotar.
 • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

Utseendemässigt är det ingen större skillnad jämfört med föregångaren 12 Pro. Det betyder en kant i aluminium på sidan och ett relativt rejält kamerapaket på baksidan. Känslan när man håller i telefonen är att den är relativt tung och samtidigt mycket gedigen. Det känns som att det här är en telefon som kommer att hålla i de två år man vill att en telefon ska fungera. Den känsligaste punkten i en telefon idag är ju skärmen och där har Apple lagt till Ceramic Shield för att minska risken för sprickor. Det är inget vi har testat, men långvarigt bruk kommer att visa om Apples påstående om bäst i klassen stämmer.

Adapativ skärmuppdatering äntligen

Skärmen är 6,1 tum stor och den har en adaptiv uppdateringsfrekvens som automatiskt varierar mellan 10 och 120 Hz. Högre uppdatering har funnits på android-lurar ett tag och där ligger tillverkare som Samsung fortfarande före Apple.

Men vi är mycket nöjda med exaktheten och snabbheten i responsen när vi växlar mellan appar, spelar spel eller scrollar ned i mejlen. Kontrasten i skärmen är bland de bästa vi hittills sett och jämfört med den Iphone 12 som vi senast testade från Apple så är det här ett bra kliv uppåt i kvalitet.

När vi mäter prestanda i telefoner så går vi dels på användarupplevelsen, men vi tar även fram värden från Geekbench. 13 Pro får riktigt högt resultat här och det är Apples egna chipp A15 Bionic som ligger bakom. Chippet är en uppgradering från A14 som kom till Iphone 12-serien och ingenjörerna har lyckats få till ännu mer kräm genom uppdateringen – det här är bäst i klassen.

Med hög prestanda, snabbare skärmuppdatering och avancerade kamerafunktioner riskerar man alltid att bli besviken på batteritiden. Batteriet är på 3095 mAh, vilket är klart mindre än till exempel Samsung Galaxy S21 Ultra och Xiaomi Mi 11 Ultra som båda har 5000 mAh, men ändå en ökning jämfört med 12 Pro med 280 mAh. Apple har fått till bättre batterilivslängd än konkurrenterna, vilket troligtvis förklaras av att man oftare än android-lurarna sänker skärmuppdateringen rejält.

Viktigt med ny laddare

Under testfasen laddar vi en gång om dagen och det är rimligt ofta. Telefonen går att ladda med sladd och trådlöst, men vi har endast använt sladd denna gång. Med en gammal tunn Iphone-laddare gick det hopplöst långsamt, men med en modern snabbladdare desto snabbare. Eftersom det inte medföljer en laddare i förpackningen så rekommenderas att ni faktiskt köper en 20 W adapter.

Det går inte att testa en telefon utan att sätta kameran på prov. Apple har utrustat 13 Pro med lite mer av allt kring både sensorer och mjukvara. Det vi framför allt märker av när vi fotograferar att den klarar av sämre ljus på ett bättre sett och att den kan ta skarpa makrobilder på cirka två centimeters avstånd.

Det går helt enkelt att ta bra bilder med den här mobilen. Men under testat har vi haft betydligt roligare med det nya videoläget Cinematic mode, där man automatiskt kan låta kameran skifta fokus i bilden. Spelar man in en video där man har en huvudperson som står närmare kameran och pratar in i kameran, och sedan när personen vänder sig om och tittar på en person i bakgrunden så skiftas fokus till den andra personen.

Mycket roligt att testa, men det återstår en del arbete vilket märks när jag som har glasögon blir filmad så har kameran svårt att avgöra om glasögonen är en del av mig eller bakgrunden.

När Telekom idag slutligen kollar på prisvärdheten så jämför vi helt enkelt priset med kvaliteten, prestandan och totalupplevelsen. Priset är relativt högt för 13 Pro, men ändå lite billigare än Samsungs flaggskepp Galaxy S21 Ultra till exempel, men du får också väldigt hög prestanda, kvalitet och en bra totalupplevelse.

Fakta och betyg

Apple Iphone 13 Pro

 • Operativsystem: Ios 15.0.
 • Processor: Apple A15 Bionic.
 • Minne: 6 GB.
 • Lagring: 128/256/512 GB, 1 TB.
 • Skärm: 6,1 tum oled, 1170 x 2532 bildpunkter.
 • Kameror: 3 st bak (12, 12 och 12 PM) och 1 fram (12 MP).
 • Anslutningar: Apple lightning.
 • Data: 2g, 3g, 4g, 5g, wifi 6, bluetooth 5.0, nfc, a-gps.
 • Batteri: 1095 mAh.
 • Övrigt: Ansiktsigenkänning, trådlös laddning, IP68, stöd för esim.
 • Storlek: 147 x 72 x 7,7 mm.
 • Vikt: 204 g.
 • Pris: Från 9900 kronor exkl moms.

Betyg: 8,2

 • Prestanda: 9
 • Kvalitet och design: 9
 • Användarvänlighet: 9
 • Innovation: 7
 • Prisvärde: 7

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.