AWS lanserar ny molnlösning – all metadata stannar i EU

Molntjänster Amazon Web Services lanserar nu en ny molnlösning för den europeiska marknaden med datasuveränitet i fokus.

AWS lanserar ny molnlösning – all metadata stannar i EU

Med AWS European Sovereign Cloud som den nya lösningen heter riktar sig molnjätten mot kunder i hårt reglerade branscher och den offentliga sektorn. Molnlösningen kommer att tillåta kunder att behålla all metadata som de skapar i EU.

Enligt bolaget så kommer bara AWS-anställda som bor och verkar i EU sköta supporten för den nya molnlösningen.

– AWS European Sovereign Cloud förstärker vårt åtagande att erbjuda AWS-kunder den mest avancerade uppsättningen suveränitetskontroller, integritetsskydd och säkerhetsfunktioner som finns tillgängliga i molnet, säger Max Peterson, vice vd för Sovereign Cloud på AWS.

– I mer än ett decennium har vi arbetat med regeringar och tillsynsorgan över hela Europa för att förstå och möta föränderliga behov inom cybersäkerhet, datasekretess och lokalisering, och på senare tid, digital suveränitet. Med detta nya erbjudande kommer kunder och partners över hela Europa att ha fler valmöjligheter för att uppnå det operativa oberoende de kräver, utan att kompromissa med de bredaste och djupaste molntjänsterna som miljontals kunder redan känner till och använder idag.

Flera offentliga aktörer har reagerat positivt på lanseringsbeskedet. Bland annat det finska finansdepartementet.

– AWS:s tillkännagivande av ett oberoende europeiskt moln kommer att ge organisationer som står inför de strängaste reglerna fler valmöjligheter i sin digitala suveränitetsstrategi, säger Jarkko Levasma som är informatioschef. Finlands regeringschef vid finansministeriet i en kommentar.

I ett pressmeddelande från AWS uttalar sig flera stora Europeiska operatörer om lanseringen. Bland annat Telia, som använder använder AWS Deepracer som en del av sitt program för att utbilda 2 000 anställda i artificiell intelligens och maskininlärning.

– Telia Company välkomnar utvecklingen av AWS European Sovereign Cloud som ett komplement till Telias betrodda molnerbjudanden, säger Rainer Deutschmann, som är operativ chef på Telia.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.