Experten: Därför ska du välja att satsa på Wifi6E

wifi Ett tillägg som öppnar dörren till mer effekt. 6E är det senaste inom wifi-tekniken.
Men vad är egentligen Wifi 6E – och vilka organisationer har störst användning av den?

Experten: Därför ska du välja att satsa på Wifi6E

I fjol slog wifi 6 till på allvar och allt fler har uppgraderat till den nya generationens trådlösa teknik. Och knappt har sexan kommit – förrän det finns ytterligare en nyhet att ta in: 6E. Men vad innebär det?
– Wifi 6 är den nya generationen och E står för ”Extension” vilket kan förklaras som en förlängning av wifi6-standarden. Enkelt sagt kan man säga att det man gjort är att lägga till så att tekniken kan använda 6 GHz-banden. Tidigare så har vi 2,4- respektive 5 GHZ, men på senare tid så har kraven gjort att 2,4 GHz blir allt mer irrelevant och då har 5 GHz blivit ganska trångt. Med det nya bandet får man alltså möjlighet att minska trängseln, säger Marcus Bäckrud, sverigechef på Aruba.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
  • Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
  • Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams-telefoni, SD-Wan och Chattbotar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

Och det är framförallt så man ska se tekniken – som en kapacitetshöjande möjlighet. För själva hastigheten är inte det man ökar förklarar Marcus.
– Nej, hastigheten i själva accesspunkten ökar inte, däremot så gör 6 GHz-bandet att du kan få ut mer effekt. Så på sikt kommer det passa bättre för tyngre applikationer alltså sådana som använder ar eller behöver realtiduppkoppling.

Drivet av use-case

Men om man nu inte har de behoven, behöver man som företag ändå snegla på E-varianten?
– Jag får säga att just nu är det väldigt use-case betonat eftersom det är så tidigt i livscykeln. Det är fortfarande få enheter som stödjer wifi 6E. Det tydligaste användningsområdet som vi ser nu är att om du har ett kontor i stan. Där om du slår upp wifi på datorn kan det vara så att det är 120 olika nät+. Dessa samsas i luften på 2,4- samt 5 GHz. Därtill kommer det även störningar från andra saker som exempelvis mikrovågsugnar som ligger på delvis samma nät. Men på 6 GHz-bandet så störs du inte av de andra – så där finns det ett tydligt use case, säger han.

Om man då inte sitter i stan på stort kontor – finns det någon vinst att välja 6E då?
– Jag får nog säga att mycket drivs av enheterna och vilka use case som finns. Vi har exempelvis ingen accesspunkt avsedd för hemmabruk ännu. Sedan måste ju Apple, Samsung, Hp med flera på klientsidan göra enheterna 6E-kompatibla. Dock kan jag säga tt det brukar gå fort från det att vi släpper den första produkten till det att vi kommer med bredare.

Ai kommer ge stora vinster

Att minska trängseln är inte det enda man får av att uppgradera till den senaste wifi-generationen.
– Wifi6 är ju överlag dels energieffektivare än vad tidigare generationer är, men det finns även en vinst som kommer av att man kan koppla in ai. Med detta kan man få en miljö att lära sig när den ska vara aktiv eller inte. Det finns ju inget skäl att ha ett fullt påslaget wifi-nät på nätterna om ingen rör sig där. Här är ett tydligt exempel där infrastrukturen kan styras med algoritmer och då gör att du får ett mycket effektivare nät.

Hur ska man göra om man då redan påbörjat installation av Wifi6, ska man avbryta och gå över till 6E på en gång – eller kan man köra dem parallellt?
– Wifi6 och 6E kan ju samexistera, sen är ju alltid rekommendationen att hålla det så rent som möjligt. Kanske inte för att kvaliteten är dålig, men det blir ju skillnad för användarna om man får en upplevelse i ena änden av kontoret, em inte i den andra. Så jag skulle säga att den som väljer att ha båda kommer få brister i användarupplevelsen snarare än i kvaliteten.

– Men en av de fina sakerna med wifi är att de alltid är bakåtkompatibla. Så man tappar inte enheter bara för att man bygger vidare med nytt. Med det sagt så ser vi att kunder som påbörjat att gå över, redan nu väljer att bygga vidare med 6E, prisskillnaden är liten och det är en naturlig förflyttning.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.