Få överraskningar i Iphone 5

[Uppdaterad] Förhandsspekulationerna kring nya Iphone prickade ovanligt rätt och lanseringen bjöd inte på några större överraskningar. Iphone 5 blir större, lättare, tunnar och, snabbare men framför allt följer den i föregångarnas fotspår.

Få överraskningar i Iphone 5

Apple brukar lyckas väl med att hålla detaljer kring kommande produkter hemliga, men den här gången har det tydligen varit för svårt att få alla inblandade att knipa igen ordentligt. Mycket av skvallret kring Iphone 5 visade sig nämligen stämma. Till och med designen överensstämmer med några av de bilder som valsat runt på nätet.

Nya Iphone 5 (ja, den heter så och inget annat) har mycket riktigt en fyra tum stor skärm i 16:9-format, vilket ger plats åt en extra rad ikoner. Det långsmalare formatet gör att telefonen håller samma bredd som tidigare vilket lär passa användare utan jättehänder fint.

20 procent lättare

Grundformen från 4S finns kvar men försvinner gör baksidan av glas som ersätts av en dito i aluminium. Det gör att Apple lyckats banta både vikt och tjocklek ordentligt, 112 gram respektive 7,6 millimeter. Som jämförelse väger Samsung Galaxy S III drygt 130 gram och Nokias kommande Lumia 920 hela 185 gram.

Färgerna blir vitt och svart, där den vita modellens baksida får behålla den rena aluminiumytan medan den svarta blir helsvart.

Lte och lång surftid

Som väntat får Iphone stöd för 4g-data men de frekvenser som stöds används i dagsläget inte av någon svensk operatör. Tills vidare får vi med andra ord klara oss med 3g. Tur i oturen kan vi glädja oss åt att Iphone 5 blir riktigt snabb även i 3g-näten tack vare möjlighet att utnyttja dubbla kanaler för hsdpa. Prestandan för wifi förbättras också och klarar nu teoretiskt 150 megabit per sekund.

4g-surf brukar kunna suga musten ur batterierna riktigt snabbt men Apple lovar trots den bantade vikten och tjockleken att det ska gå att surfa lika länge, åtta timmar, med 4g som med 3g. Använder man istället wifi får man ytterligare två timmars batteritid.

Ny kontakt men ingen quadcore

Ytterligare en förhandssnackis som slog in var den nya kontakten för laddning och dockning. Den avsevärt smalare kontakten går att vända åt båda håll och vill man använda gamla tillbehör finns en (ful och klumpig) adapter att sätta emellan.

Någon quadcore-processor blev det däremot inte denna gång. Nya processormodellen A6 ska ändå vara dubbelt så snabb som föregångaren och spelprestandan som visades upp imponerade i alla fall på de närvarande.

Foto och video samtidigt

Precis som resten av telefonen har också kameran putsats till en aning. Upplösningen är densamma som tidigare, men kameran ska ha blivit snabbare och uppges klara dåligt ljus bättre. Precis som hos exempelvis HTC One X går det att ta stillbilder samtidigt som man filmar. Kvaliteten på videoinspelningar har för övrigt ökat till full hd, 1080p.

Nytt är också möjligheten att ta panoramabilder genom att föra telefonen i sidled och ta fler bilder. Telefonen fixar sammanfogningen av bilderna automatiskt.

Bättre ljud för prat

Glädjande nog får Iphone 5 stöd för wideband-ljud, något som också förekommit i förhandsspekulationerna. Det innebär att alla de stora tillverkarna nu har telefoner som klarar av att leverera betydligt bättre ljudkvalitet än den vi hittills varit vana vid i mobilen. Nu gäller det bara att operatörerna får ändan ur och släpper på tekniken i sina nät.

Mindre än tre veckor kvar

Iphone 5 kommer att börja säljas i Sverige den 28 september och priset blir det samma som för 4S, vilken nu kommer att prissänkas. Även Iphone 4 blir kvar i produktutbudet medan 3GS däremot faller för åldersstrecket och försvinner.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.