Foodora ska leverera mat med 5g-uppkoplade drönare

IoT Foodora ska leverera mat med hjälp av drönare och 5g-teknik från Tele2.

Foodora ska leverera mat med 5g-uppkoplade drönare
Daniel Gustafsson Raba och Stefan Trampus.

Inledningsvis handlar det om mat från ett antal restauranger på Värmdö utanför Stockholm. Aerit har utvecklat avancerade drönare som integreras i foodoras teknikplattform för att skapa en smidig och effektiv leveransupplevelse uppkopplade med den senaste 5g-teknologin från Tele2.

 – Det här markerar starten för en ny era för hur människor kan få leveranser och vi tror vi kommer se fler användningsområden i andra branscher.  För Tele2 är partnerskapet med foodora ett exempel på hur vi kan använda 5g-uppkoppling och vår tekniska expertis för att stötta utvecklingen av våra kunders affärsmodeller, säger Stefan Trampus, chef för företagsaffären på Tele2.

 Drönarna har en räckvidd på 21 kilometer och släpper ut 2 gram koldioxid per kilometer.

– Teknik och uppkoppling har potential att bryta många av de begränsningar som idag finns i glesbygd där tillgång till olika tjänster och produkter minskat i takt med den kraftiga urbaniseringen, säger Stefan Trampus. 

 Leveranserna kommer enligt bolagen där det är möjligt att levereras till kundernas tomt eller trädgård och hissas ner med en vajer från luften. Leveranserna startar under maj månad på Värmdö men målet är att expandera till fler områden i Sverige.

 – Vi är stolta över att vara de första i Europa att lansera drönarleveranser på riktigt och vi är glada över att ha Tele2 och Aerit som partners i denna spännande resa. Snabba hemleveranser är en demokratisk fråga enligt mig, var man är befinner sig i landet ska det vara möjligt att få det man behöver snabbt som exempelvis mediciner, mat eller dagligvaror. det ska inte bara vara tillgängligt för människor som valt att bosätta sig i storstäderna, avslutar Daniel Gustafsson Raba, logistikchef Foodora.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.