Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Med hjälp av IoT kan återgången till kontoret skötas säkert

Internet of things Under pandemin har många svenskar arbetat hemifrån helt eller delvis, men det kommer en tid då vi kan återgå till våra arbetsplatser och då kan sakernas internet vara till stor hjälp för att se till att det sker under säkra former. Telekom idag har pratat med Ulf Näslund på Vasakronan om deras IoT-projekt.

Med hjälp av IoT kan återgången till kontoret skötas säkert
Entrén till det smarta kontoret Vasakronan Sthlm. Foto: August Dellert

Det kommer att komma en tid då anställda kan komma tillbaka till kontor och arbetsplatser igen, men när är fortfarande osäkert. Pandemin som har stor inverkan på hela samhället pågår än. Inför återgången är det en god idé att planera för hur det kan ske på ett säkert sätt och då kan IoT vara till stor nytta.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Total tillgång till alla guider och tester
  • Premiumnyheter med de senaste trenderna
  • Fullt fokus på att du ska göra rätt kommunikationsval
  • Tryckt magasin med sex nummer om året
Redan prenumerant?
Ulf Näslund, chef för teknikutveckling på Vasakronan.

Vasakronan är en av Sveriges största fastighetsbolag med kontors- och butiksfastigheter i Stockholm, Göteborg, Malmö och Uppsala. Ulf Näslund är chef för teknikutveckling på bolaget och berättar att de arbetat med IoT ett par år nu.

– Vi har arbetat med att bygga plattformen och infrastrukturen för att kunna ta emot data, och nu har vi ett antal projekt för att hitta lämpliga användningsområden, säger Ulf Näslund.

Redan nu använder de IoT för miljöcertifieringar och använder då sensorer för att möta kraven på luftkvalitet. De kan mäta luftkvaliteten i realtid och har rullat ut detta i två tredjedelar av fastighetsbeståndet.

– Före corona-pandemin initierade vi ett pilotprojekt som kan mäta närvaro. Genom att mäta användningsgraden i lokaler kan man öka trivseln men också ändra hur de används, vi kan hjälpa våra kunder att använda sina lokaler mer effektivt. Vi ser att det finns en efterfrågan eftersom det är dyrt med lokaler, särskilt i Stockholms innerstad.

Projektet har bara blivit än mer aktuellt i och med pandemin då det också kan användas för att säkerställa att inte alla kommer in till kontoret samtidigt.

– Med det här systemet på plats kan man exempelvis publicera till intranätet hur många som är inne och anställda får veta vilken tid i veckan det passar bäst att komma in, säger Ulf Näslund.

Vasakronan ska själva byta kontor och använder sina nya lokaler för att testa tekniken. Enligt Ulf Näslund är de nu redo att lämna koncept-stadiet och tekniken är nu uppskalningsbar.

– Vi har redan en del närvarosensorer på plats för styrning av belysning- och klimatet. Vi kopplar även upp dessa till vår IoT-plattform, de är inte fullt lika noggranna, men ger ändå en bild av hur mycket rörelse det är i lokalerna.

Vasakronan har ett aktivitetsbaserat kontor och har halverat antalet arbetsplatser genom att spärra av platser så att de anställda kan hålla avstånd. Också mötesrummen har nu färre platser. Ulf Näslund berättar att de sett en trend efter semestrarna att människor börjar komma tillbaka till arbetsplatserna. Antalet felanmälningar har ökat och det går åt mer ström för att ladda elbilar som exempel.

De har infört att de anställda som kan och vill får komma in en dag i veckan till kontoret.

– Vi ser att det är bra för en viss typ av möten, och det är en arbetsmiljöfråga också, vi är sociala varelser och inte alla trivs bra med att jobba hemifrån.

Vasakronan ser över sina möjligheter att erbjuda den här tekniken för att mäta närvaro till sina kunder. Det är kostsamt att sätta upp systemet, men det finns en efterfrågan.

Kontoret

Samarbete

Whitepaper

Kontaktcenter

Karriär

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation.
Just nu begränsat erbjudande!

Gratis nyhetsbrev!

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Telekomidag sparar mina uppgifter