Cisco-toppen: ”Var tvungen att nypa mig i armen när jag testade…”

Samarbete Hybridmöten är här för att stanna. För att få ut max av den nya möteskulturen måste arbetsgivare satsa på att göra kontoren tekniskt och fysiskt attraktiva. Vi har pratat med Cisco-toppen Snorre Kjesbu om hur man lyckas med det, ai och vikten av gott kaffe.

Cisco-toppen: ”Var tvungen att nypa mig i armen när jag testade…”
Snorre Kjesbu, foto: Cisco.

Det är ingen överdrift att säga att våra möten på många sätt radikalt har ändrat karaktär de senaste åren. Före pandemin var de flesta möten helt analoga, där alla deltagare satt tillsammans i samma mötesrum. Den tiden är nu förbi.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
  • Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
  • Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams-telefoni, SD-Wan och Chattbotar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

– Nu pekar vår data på att 98 procent av mötena har minst en deltagare som inte är i rummet, säger Snorre Kjesbu, som är senior vice president på Cisco och general manager för Webex Devices.

Enligt Cisco-chefen innebär beteendeförändringen att företag och organisationer behöver tänka om. Flera stora företag har det senaste året valt att återigen börja kräva att deras anställda ska vara på kontoret. Men inte Cisco.

– Företag som tillåter hybrid- eller distansarbete får sju gånger fler sökande än de som kräver att alla är på kontoret varje dag. Om du vill attrahera de bästa talangerna måste du vara flexibel.

Samtidigt som flexibilitet efterfrågas av medarbetarna är det enligt Snorre Kjesbu viktigt att förstå att en del saker faktiskt görs bäst på kontoret.

– Man kan göra många uppgifter bra hemifrån, men vissa saker måste göras på plats. Innovation och brainstorming blir ofta mycket bättre om de sker fysiskt.

Vad ska företag göra för att locka tillbaka sina anställda till kontoren?

– Vi tror på att göra kontoret till en magnet som folk faktiskt vill komma till och inte behöver tvingas till. Ska det lyckas behöver kontoret både fysiskt och tekniskt vara utformat så att det ger mer att sitta där än att vara hemma.

– Dessutom behöver du ha väldigt gott kaffe. Jag säger det med ett leende på läpparna men jag menar det. Att prata vid kaffemaskinen med en kollega om hunden, barnen eller helgens fotbollsmatch kan skapa nya relationer med kollegorna.”

Hur ska små och medelstora företag tänka?

– För alla företag, men särskilt för små och medelstora företag, är kostnaden för driftsättning nyckeln. För mindre it-team är skalan också en utmaning.

– På Cisco jobbar vi därför väldigt mycket med att varje enhet ska kunna göra mer – platsreservation, whiteboarding, hot desking och listan bara fortsätter. Det gör att att it-team kan minimera antalet olika lösningar som behöver distribueras. Vi har lagt ner mycket på Webex Suite så att även mindre företag kan investera i dynamiskt samarbete.

Cisco arbetar efter en Distance Zero-vision. Det innebär att möten ska hålla samma kvalitet oavsett om du deltar i ett möte på plats, från en flygplats eller hemifrån.

– För att lyckas med det här krävs det förstås bra ljud, bild och att det är lätt att koppla upp, men det krävs mycket mer än så.

– Du måste också kunna förmedla sammanhanget från kontoret till de som deltar på distans, och det är väldigt utmanande men driver på den teknik vi utvecklar.

Här har artificiell intelligens en stor roll att spela och Snorre Kjesbu är noga med att poängtera att Cisco har jobbat med tekniken länge.

– Redan 2015 satte vi oss ner och började arbeta med Nvidia. Redan då, för åtta år sedan, började vi använda de första ml- och ai-algoritmerna i våra produkter och det har vi bara fortsatt med.

Och vad använder ni ai till idag?

– Vi använder det till många saker. En av dem är avancerad brusreducering. Det betyder att om du sitter på exempelvis ett högljutt kafé så filtreras inte bara bakgrundsljudet bort utan även andra röster, så att de i andra änden bara hör din röst.

– Dessutom använder vi det för att avsevärt förbättra bildkvaliteten. Nu kan vi ta en relativt dålig bild och med hjälp av ai förvandla den till en högupplöst hd-bild.

Men ai används också på flera sätt. Speciellt i Webex. Nätverksjätten satsar på en kombination av rmm (realtidsmediamodeller) och stora språkmodeller.

– Många investerar nu i stora språkmodeller och fokuserar bara på det talade eller skrivna språket. Vi vill fånga hela sammanhanget och för att lyckas med det tror vi på kombinationen av rmm och stora språkmodeller.

– Säg att du missar ett möte. Med Cisco AI Assistant för Webex kan du få en sammanfattning av möten och se att fem beslut om åtgärder fattas. Två av dem kan gälla dig. Sedan kan du gå in i inspelningen och om du vill bara se den delen av mötet.

Utöver ai har starten av 2024 handlat mycket om vr, ar och xr efter Apples lansering av Vision Pro.

– Vi har jobbat med hologram ganska länge. Jag ska ärligt säga att jag var tvungen att nypa mig i armen när jag testade Vision Pro. Om någon ska lyckas med den här typen av teknik så är det Apple.

Cisco har redan hunnit lansera en Webex-app för Apples nya flaggskeppsprodukt.

– Vi har byggt en helt ny applikation från grunden. Att vi redan från lanseringen är involverade med en färdig tjänst säger något både om vårt samarbete med Apple och att vi verkligen tror på den här produkten.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.