Apples helomvändning: ska erbjuda stöd för RCS-meddelanden

RCS Från och med nästa år kommer mobila enheter från Apple kunna hantera RCS-meddelanden.

Apples helomvändning: ska erbjuda stöd för RCS-meddelanden

Meddelandetekniken RCS, rich communication services, öppnar nya möjligheter i kommunikationen mellan företag och dess kunder. Men ett problem har länge varit att endast mobila enheter med operativsystemet Android har kunnat hantera RCS-meddelanden.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
  • Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
  • Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams-telefoni, SD-Wan och Chattbotar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

Nu meddelar emellertid Apple att man gör en helomvändning genom att börja erbjuda stöd för RCS-meddelanden i sina IOS-baserade enheter under 2024. Trots att GSMA har sett RCS-standarden som en naturlig vidareutveckling av SMS, så har Apple fram tills nu valt bort den helt.

RCS står för rich communication services och är en vidareutveckling av SMS och MMS med möjlighet att överföra bild och video samt funktionalitet för bland annat chattbotar och betalningstjänster. Det finns dessutom en vidareutvecklad variant av RCS som kallas RBM (RCS Business Messaging), som ger företag utökade möjligheter att skräddarsy utseende och innehåll i de meddelanden som skickas samt interagera med kunderna.

Apple har tagit fram en egen meddelandetjänst i form av Imessage, som lanserades 2011, och den kommer med största sannolikhet att finnas kvar även när RCS-stödet införs.

Apples ovilja att ta sig an RCS-standarden har bidragit till återkommande problem när textmeddelanden skickas mellan Iphone-användare och någon som använder en Android-baserad enhet, vilket gjort att både Google och Samsung länge försökt förmå Apple att gå över till RCS.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.