Här är de största it-säkerhetshoten 2024

säkerhet Cyberkriminella kommer att ta hjälp av ai-verktyg för att utöka sin verktygslåda – det förutspår it-säkerhetsföretaget Check Point i en framtidsspaning inför nästa år.

Här är de största it-säkerhetshoten 2024

Vilka är de största it-säkerhetsutmaningarna som företagen kommer att ställas inför under nästa år? Det har säkerhetsföretaget Check Point kartlagt i en färsk framtidsspaning.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
  • Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
  • Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams-telefoni, SD-Wan och Chattbotar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

Check Point har tidigare berättat om att antalet cyberattacker fortsatte att öka under 2023. Under årets andra kvartal var ökningen omkring åtta procent varje vecka, vilket var den kraftigaste ökningen under de senaste två åren.

En av mest oroväckande trenderna inför 2024 är att ransomware-attackerna har blivit fler och mer sofistikerade. Enligt Check Point inträffade flera högprofilerade ransomware-attacker under 2023. Bland annat drabbades hotellkedjan MGM Resorts, vilket gjorde att man tvingades stänga verksamheten under flera dagars tid.

– När de cyberkriminella fortsätter att utveckla sina metoder och verktyg måste verksamheter anpassa sina cybersäkerhetsåtgärder, säger Mats Ekdahl, säkerhetsexpert på Check Point Software i Sverige.

– Under 2023 har vi sett flera storskaliga attacker och idag måste företag inte bara prioritera sina egna säkerhetsprotokoll, utan också granska säkerhetspraxisen hos sina tredjepartsleverantörer. Med framväxten av cyberattacker förbättrade av AI, Zero Trust-säkerhetsmodeller och deepfake-teknik är det viktigare än någonsin att investera i heltäckande och konsoliderade cybersäkerhetslösningar som kan samarbeta med varandra.

Ai kan skapa ännu farligare säkerhetshot

Check Points experter tror att ai-tekniken kommer att användas i allt större utsträckning av cyberkriminella för att skapa nya och ännu farligare säkerhetshot. Med hjälp av ai kan cyberbrottslingarna bli mer effektiva i framtagandet av nya attackverktyg, men tekniken kan också användas för att med hjälp av så kallad deepfake utföra ännu mer avancerad phishing.

En annan trend som Check Point lyfter fram är att så kallad hacktivism troligtvis kommer att bli allt mer vanlig, detta som en följd av ökad geopolitisk instabilitet. Här kan vi räkna med överbelastningsattacker med syftet att störa olika verksamheter.

Man rekommenderar en höjning av säkerhetsstandarderna och ser att många kommer att vilja gå över till modeller som bygger på zero trust. Här ställs krav på att alla användare som ansluter till ett system måste kunna verifiera sig, oavsett om de befinner sig utanför eller inom ett företagsnätverk.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.