Bredbandsexperten tipsar: Så väljer du rätt mobilt bredband.

Sponsrat av Puffer Fler och fler mobiloperatörer ger sig in i kampen om bredbandskunderna. I takt med att 5G-näten byggs ut, hastigheterna för mobilt bredband ökar och datapotterna slopas finns det dock en del saker att tänka på innan man beställer mobilt bredband. – Vi vill hjälpa till att hitta rätt i bredbandsdjungeln, säger Alexander Widell, VD på Bredbandsval.se.

Mobilt bredband ses ofta som ett smidigt alternativ för den som är mycket på resande fot, vill ha internet i sommarstugan, eller helt enkelt saknar fiber och behöver ett alternativ till fast bredband hemma. På senare tid har leverantörerna även börjat marknadsföra obegränsat mobilt bredband som ett alternativ till fast bredband. Även om det kan vara ett bra bredbandsval är det några saker man behöver tänka lite extra på när man jämför mobilt bredband. Vi har pratat med telekomexperten Alexander Widell som ger tips på fem nyckelfrågor att ställa sig själv – innan man beställer mobilt bredband.

1. Hur bra är täckningen?

I Sverige finns det fyra operatörer med egna välutbyggda mobilnät som erbjuder mobilt bredband till privatpersoner; Telia, Telenor, Tele2 och Tre. Utöver dessa finns det dessutom ett antal mindre leverantörer som erbjuder mobilt bredband via något av dessa nät. Till exempel kommer den som väljer Comviq surfa i Tele2s nät, den som väljer Fibio surfa i Telenors nät och den som väljer Hallon eller Chilimobil kommer surfa i Tres nät.

Eftersom operatörerna använder olika mobilnät är det viktigt att tänka på att täckningen varierar beroende på var i landet man befinner sig. Täckningen påverkar i sin tur hastigheten. Därför gäller det att man väljer mobilt bredband från en operatör som har bra täckning på den eller de platser där man ska surfa. 

– Med utvecklingen av 5G-tekniken pratas det väldigt mycket om supersnabbt mobilt bredband via 5G. Ett tips är att vara lite extra vaksam när du läser om mobilt bredband med 5G. För även om flera operatörer har 5G-nät är det inte säkert att de erbjuder mobilt bredband med 5G-täckning där du bor. För att vara säker på att du kan surfa via 5G-nätet är det därför viktigt att kontrollera leverantörens täckning och att säkerställa att routern har stöd för 5G, säger Alexander Widell.

2. Behöver man en router?

En router för mobilt bredband, ibland även kallat ”mobil router”, är en router som gör det möjligt att skicka och ta emot data via mobilnätet och dela internetuppkopplingen via routerns WiFi som en ”mobil hotspot”. Det går även att sätta in sim-kortet direkt i den enhet man vill surfa ifrån, exempelvis en surfplatta men vill man att flera personer ska kunna utnyttja surfen och surfa trådlöst krävs en router för mobilt bredband.

– Om du behöver router för mobilt bredband så bakas ofta kostnaden för routern in i abonnemangspriset, vilket kan få abonnemanget att se dyrare ut. Det går såklart även att köpa mobilt bredband utan router eller köpa en router för mobilt bredband separat men ofta är det smidigt att välja leverantörens router, tipsar Alexander Widell.

3. Hur mycket data behövs?

Vilket abonnemang du ska välja beror på dina eller ditt hushålls surfvanor. Är det många som ska koppla upp sig samtidigt och vad kommer du använda bredbandet främst till? 

Den surfpott man väljer är avgörande för hur mycket man kan surfa på nätet och vad man kan göra för något på nätet. En tumregel är att 1 GB ger cirka 8 timmars normal surf. Vill man exempelvis streama HD-film så räcker ett abonnemang med 75 GB till 45 minuters videostreaming eller 17 timmars streaming av musik per dag.

– Vill du använda det mobila bredbandet som ett alternativ till fast bredband, och slippa fundera på datamängden, är det som kallas obegränsat mobilt bredband ofta det bästa valet. Vet du redan nu att du inte kommer streama film, serier och videoklipp i HD varje dag kan exempelvis en surfpott på 75 GB räcka alldeles utmärkt, säger Alexander Widell.

4. På hur lång tid kan man tänka sig att binda avtalet?

Bindningstid betyder att man är bunden av ett avtal under en avtalsperiod. När man ingår ett avtal med bindningstid förpliktar man sig att betala för tjänsten under hela bindningstiden. Det finns mobilt bredband både med och utan bindningstid. Vissa operatörer erbjuder abonnemang med 24 månaders bindningstid. 

– Om man är beredd att binda upp sig 24 månader kan priset per månad bli rabatterat. Med stigande inflation och bredbandspriser kan bindningstid vara att föredra om man hittar ett bra erbjudande, tipsar Alexander Widell.

5. Hur mycket kan man tänka sig att betala?

Givetvis skiljer sig priserna åt på mobilt bredband. Generellt kan man säga att ju mer surf man behöver desto mer kostar abonnemanget. På den oberoende jämförelsesajten bredbandsval.se kan du enkelt se vilka operatörer som erbjuder bredband till just din adress och även se erbjudanden på mobilt bredband, i de fall fast bredband saknas som alternativ på adressen. Sajten ger en snabb översikt över vilka hastigheter, kostnader och bindningstider de olika leverantörerna kan erbjuda dig – oavsett om du vill ha bredband via fiber, TV-uttaget eller mobilnätet.

– Bredbandsval.se är helt gratis att använda och allt du behöver veta finns specificerat under varje erbjudande: vilken hastighet och typ av bredband det är, eventuell startavgift, om en router ingår i priset, hur mycket du totalt kommer betala under första året och en hel del annat. Det gör att du slipper ringa till kundtjänst och ställa dessa frågor, avslutar Alexander Widell.

Senaste artiklarna

Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.